FASCINATIA DIAMANTELOR

Diamantele sunt….. pentru totdeauna

Nu cred ca exista vreo femeie sau ( chiar si barbat), care sa nu fi visat macar o data la posibilitatea de a avea , de a purta un diamant indiferent cat de mic este. Din totdeauna diamantele au fascinat. Este o piatra care te „hipnotizeaza”, chiar si atunci cand citesti despre ea. Cred ca acelasi lucru mi s-a intamplat si mie. La inceput vroiam sa scriu doar cateva informatii, dar acum cred ca se poate scrie o carte in mai multe volume despre lumea fascinanta a diamantului. 
Diamantul este considerat ca fiind piatra perfectiunii,piatra succesului financiar,este un simbol al invincibilitatii si integritatii,deschide accesul spre divinitate , spre ingerii protectori.
Mareste increderea, credinta, claritatea mentala, deschiderea spirituala, claritatea gandirii, spiritualitatea, speranta, dragostea, veselia, sinceritatea, fidelitatea
Aduce noroc, bunastare, prosperitate, abundenta, dragoste, generozitate.

                         „Diamond” Cuvântul provine din cuvantul grecesc „, Adamas”, care înseamnă neînvins. Faptul că diamantele sunt alcătuite din carbon pur,(singura piatra care are in compozitia sa un singur element Carbonul) au facut ca aceasta piatra sa fie cea mai dura cunoscuta de om. Aceste nestemate pot fi gasite in culori diferite:transparente, alb, galben, verde, albastru sau maro. Noi trebuie să înţelegem valoarea reală a acestor pietre.

Cele mai scumpe si mai apreciate pietre pretioase din lume: diamantele. Nimic nu a creat oamenilor o fascinatie mai mare pentru ceva atat de mic. Fiecare diamant are propria poveste, o legenda care ii confera un famec aparte. Pentru ca diamantele pot fi privite si dintr-o perspectiva mai comerciala, ca investitii, ar fi bine sa stii cate ceva despre ele inainte de a le cumpara:

Culoare :Culoarea se numara printre trasaturile foarte importante, vizibile cu ochiul liber.Culoarea diamantelor: incolor, cenusiu, albastru, roz, verde, galben, portocaliu, lila, brun pana la negru, rosu.Culoarea diamantelor este datorata urmelor de :azot (galben),mangan(roz), bor (albastru), uneori si siliciu,aluminiu, magneziu, fier.

Transparenta: este capacitatea pietrei de a transmite lumina. Transparenta diamantului  este influentata de dimensiunea pietrei, incluziuni,forma,taietura, etc. Datorita acestor influente,diamantele pot ajunge  de la transparent la opac

Luciu: este dat de reflexia si difuzia luminii pe sau imediat sub suprafata fetei de observatie a pietrei,iar luciul diamantului este adamantin

Duritatea: este rezistenta unei pietre la zgariere.Pe o scara de duritate (scara Mohs) de la 1-10,diamantul are cea mai mare duritate  : 10.

Urma: daca frecam o piatra pretioasa de o suprafata nesmaltuita a unei placi de portelan, obtinem culoarea urmei sale, ce poate avea aceeasi culoare ca si piatra sau complet diferita.Urma diamantul este alba.

Greutatea specifica: este raportul dintre masa si volum calculat in sistem metric .Greutate specifica a diamantul este de  3.47-3.56.

Luminiscenta: este proprietatea anumitor pietre pretioase de a emite lumina prin transmiterea diferitelor tipuri de energie. Cand este produs de lumina ultravioleta si dureaza foarte putin, efectul se numeste fluorescenta, iar cand dureaza mai mult, fosforescenta.Luminiscenta diamantului poate fi albastra,verzui,galbena.

Caracteristici gemologice:Cei  „4 C” – cut/clarity/color/carat (Taietura / Claritate / Culoare / Carat)

Cut/taietura:reprezinta, conform multor gemologi, cea mai importanta variabila utilizata in calcularea calitatii si valorii unui diamant.

In stare bruta, frumuseatea unui diamant este foarte bine ascunsa. Prin taiere/slefuire se elibereaza incredibila frumusete a unui diamant. Slefuitorii de diamante au parte constant de provocari cu fiecare piatra, pentru ca trebuie sa tina cont de echilibrul fragil dintre frumusete si cantitate, retinuta din cristalul brut.In cel mai bun caz, aproximativ 50% din greutatea cristalului se pierde in procesul de slefuire. Deoarece dimensiunea este importanta, se intampla foarte des ca slefuitorii sa sacrifice frumusetea pentru a salva greutatea, maximizand dimensiunile diamantului finit.Modul in care este taiat/slefuit un diamant este indicat in primul rand de forma originala a cristalului brut, localizarea incluziunilor si a defectelor care trebuie eliminate, retentia maximala de greutate, si popularitatea anumitor forme la momentul respectiv.A nu se confunda taietura cu forma. Forma se refera la imaginea exterioara a diamantului si nu la cum este fatetat.O greseala comuna este atunci cand se face referire la un” briliant”, cu semnificatia de diamant.Termenul briliant nu poate fi folosit singur pentru a desemna un diamant, ci se specifica piatra si forma careia ii corespunde. Briliant se refera la un diamant de forma rotunda cu taietura briliant (57/58 fatete) –Corect este: un diamant, rotund-taietura briliant.Aceeasi taietura se poate intalni si la alte pietre pretioase (safir, rubin, etc) si se vor numi, de ex: Safir, taietura briliant.

Carat:Carat (nu karat – acesta este o denominare a aurului) este unitatea de masura pentru diamante si alte pietre pretioase de calitate gema. Aceasta unitate desemneaza atat dimensiunea cat si greutatea unei pietre. Masura unitatii este de 0,2 grame sau 100 puncte.

1CT=0.2 gr:   1CT= 100 puncte:     0.5 CT= 50 puncte. Cand avem o bijuterie cu mai multe pietre, masa totala a diamantelor sau pietrelor pretioase se numeste „Greutatea totala in carate”.Denumirea Carat provine din grecescul keration sau „samanta de roscova- carob seed”. In antichitate aceste seminte erau utilizate ca si greutati pentru cantare, sau ca etalon de masurare, datorita greutatii lor uniforme, constante.

Claritate:Termenul de claritate se refera la prezenta sau absenta incluziunilor minuscule, in interiorul pietrei si/sau la suprafata. Ca si cumparator este extrem de important sa cunoasteti si sa intelegeti gradele de claritate.Toate gradele de claritate din tabelul de mai jos se refera la aparenta incluziunilor din piatra, vazuta la lupa de 10X. In procesul de expertizare se foloseste si magnificatii mai mare, dar notele sunt acordate doar la cum se prezinta piatra sub magnificatie de 10. In diamantele „colorless”, incuziunile de culoare inchisa tind sa duca la cea mai semnificativa scadere a notei de claritate.

Explicatia Notelor de Claritate

  • IF – „Internally Flawless” nici o incluziune la magnificatie de 10 x
  • VVS-1 sau VVS2 – „Very Very Small Inclusions” incluziuni foarte foarte mici, foarte greu de depistat la magnificatie 10 x
  • VS-1 sau VS2– „Very Small Inclusions” incluziuni foarte mici, relativ dificil de depistat la magnificatie 10X – invizibile pentru ochiul liber
  • SI-1 sau SI 2/SI3– „Small” or „Slight Inclusions” incluziuni mici, piatra este curata la ochiul liber, dar la magnificatie de 10X, incluziunile se observa repede
  • I1-I2-I3 –” Included/Imperfect” incluziuni mari, fracturi . Vizibile la ochiul liber

La notarea claritatii, expertul gemolog va lua in considerare localizarea, numarul si tipul incluziunilor. Incluziunile care sunt aporape de suprafata sau chiar ating suprafata pot constitui un punct de vulnerabilitate a structurii pietrei, reducandu-i astfel semnificativ valoarea. Pe de alta parte , exista posibilitatea ca anumite incluziuni sa fie ascunse de montura si deci sa minimizeze impactul negativ al incluziunilor.

Culorile Diamantelor

Diamant roz Argyle poate fi gasit in nuante pastelate de la culoarea delicata a zmeurei pana la rosu-violet. Preţurile pe carate sunt determinate de intensitatea de culoare.Mina  Argyle selectează doar diamantele cele mai vibrante de culoare roz pentru sediul său din Perth. Acolo, pietrele sunt slefuite într-o gamă largă de forme, cum ar fi rotunde , Marquise, de formă ovală şi pere, pentru a spori frumusetea lor naturala. Diamantele  roz lucios au dimensiuni ce  variază ca dimensiuni tradiţionale comerciale.

Diamante albe sunt produse de mine peste tot în lume într-o varietate de forme .Diamantele albe  recuperate de la mina Argyle sunt deosebit de strălucitoare şi de înaltă calitate.

Diamante Champagne sunt colorate natural,si sunt într-o gamă largă de culori de la galben pai pana la culori maro-coniac .Cei  4C ( culoare, tăiate, claritate şi greutatea în carate)se  aplică si  diamantelor colorate la fel cum se verifica si diamantele incolore, cu excepţia intensitatii de culoare, lipsa ei, joacă un rol mai mare în evaluare.
 Diamante galbene sunt într-o gamă largă de nuanţe care variază de la galben deschis până la o culoare canar . O cantitate limitată de diamante  galben este recuperata de la mina Argyle.
Diamantele albastre  sunt disponibile într-o gamă largă de nuanţe, de la albastru cerului,pana la albastru „de oţel” sau culoarea safirului. Cantităţi limitate de diamante albastre se afla pe piata mondiala.

 Diamantele verzi sunt de asemenea disponibile. De obicei, rata de penetrare de culoare nu este foarte adanca si este adesea eliminata în cursul modelarii  pietrei. La fel ca diamantele albastre sunt destul de rare.

– Colierul Reginei Maria Antoaneta.

una din cele mai scumpe bijuterii din lume:



3,7 mil. dolari

Regina franceza a excesului ar fi aprobat fara indoiala forma acestui colier din platina, decorat cu diamante albe de 8,05 carate, cu doua diamante galbene ovale, a cate 7,06 respectiv 5,24 carate si cu un diamante roz de 1,84 carate. In total, bijuteria insumeaza 181,1 carate.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: