GRANATUL – PIATRA RESPECTULUI DE SINE
Granatul este un mineral ce face parte din familia silicatilor ,are un grad de duritate cuprins intre 6,5 – 7,5 pe scara Mohs , este folosit ca si abraziv , poate fi un component al laserului ,poate produce unde ultrascurte cu frecvente ridicate.Dar cel mai des este folosit ca bijuterie , in diverse culori : rosu , rosu-brun , rosu-purpuriu , roz , verde , galben-verde , negru-brun, negru , incolor. Granatul este o piatra foarte apreciata. Bijuteriile din granat sunt cunoscute inca din epoca de bronz (300 i.H.), fiind gasite bijuterii cu granat in morminte. Se presupune ca granatul era pretuit de comunitatile umane stravechi deoarece oamenii de atunci credeau ca aceasta piatra oferea protectie in viata de dupa moarte.
O legenda leaga granatul de povestea tinerei zeite a luminii, Persefona, care a fost rapita de Hades, zeul lumii subterane. In final Hades o elibereaza pe Persefona, dar nu inainte de a-i oferi acesteia cateva seminte de rodie, care ii asigurau intoarcerea zeitei inapoi la el.
Granat, este cunoscut si sub numele de almandin.
Cuvantul granat se pare ca provine din latinescul granatum malum ce inseamna rodie. Rodia este un fruct rosu cu seminte – fructul Edenului , dar si “ hrana mortilor “ sau simbolul Herei.
Granatul confera energia ce aduce echilibru si pace interioara, dar si curaj. Aceasta piatra semipretioasa este piatra protectoare a calatorilor. Un dar ce contine granat simbolizeaza dragostea si dorinta ca persoana iubita sa aiba o calatorie in siguranta si o intoarcere grabnica acasa, deasemenea simbolizeaza prietenia eterna si increderea .
Se gaseste in: Africa de sud, Brazilia, Canada, India, Madagascar, Sri Lanka, SUA, Argentina, Elvetia, Scotia, Rusia, Romania, Italia, Spania.
Cele mai multe cristale sau gasit insa in SUA, Africa de Sud si Sri Lanka.
Mineralele care apar in famia granatelor sunt :
almandin – culori: rosu, negru, brun; numit si “rubin alabanda”
andradit – culori: rosu-brun
demantoid – culori: verde
melanit – culori: negru-brun, negru
grossular – culori: galben, incolor, verde, brun; numit si “jadul african” sau si “rubin de Montana”, poate fi confundat cu jadul sau peridotul
hessonit
tsavorit
pirop – culori: rosu; numit si “rubin american” sau “rubin cehesc”
spessartin – culori: galben, brun
uvarovit – culori: verde
rodolit (combinatie de pirop si almandina) – culori: zmeuriu, roz, culoarea levanticii.
Granatul reprezinta zodiile : Berbec, Gemeni, Rac, Leu, Fecioara, Scorpion, Sagetator, Capricorn si Varsator. Protejeaza nativii nascuti in ziua de marti.
Este talismanul norocos al zodiei Varsator,este specifica anului Dragonului(in zodiacul chinezesc,deasemenea lunilor ianuarie,februarie,mai,octombrie si noiembrie.Granatul mai este asociat numarului 2 (celor nascuti sub influenta numarului 2).
Este piatra angajamentului total, a devotamentului, a dragostei, a stabilitatii si ordinii.Aduce putere, rezistenta, protectie, vindecare, afectiune, compasiune, caldura, succes in afaceri, abundenta, succes, popularitate, prietenie, respect .
Trebuie purtat in perioade de tristete si mari suferinte sau in perioade de negociere.
Mareste efectele celorlalte cristale alaturi de care este purtat.
Este piatra fertilitatii, a sanatatii si a energiei,o protectie pentru familie si in mod deosebit pentru femei .
Granatul ,un este simbol al fericirii, iubirii si fidelitatii. Mareste spiritul de initiativa, respectul de sine, inteligenta, imaginatia, ambitia, increderea, creativitatea, vointa si spiritul de responsabilitate.
Ajuta la meditatie si rugaciune,rememorarea viselor si poate face legatura cu vietile anterioare, deasemenea favorizeaza relatiile.
Sanatate: are puternic rol protector asupra sanatatii, intareste, purifica si vitalizeaza organismul, este benefic in caz de infertilitate, intoxicari, hipotensiune, anemie, inflamatii, hemoragii, pietre la rinichi, operatii chirurgicale, deasemene este benefic pentru sistemul circulator, inima, piele, plamani, hormoni, ficat, rinichi, hemoglobina, globule albe, coloana vertebrala, splina, tiroida, stimulent sexual si echilibreaza menstruatia. Revitalizeaza, regenereaza sangele, normalizeaza tensiunea arteriala, este utilizat in tratarea artritei, reumatismului, a tulburarilor mentale si protejeaza impotriva accidentelor cu pierderi mari de sange.
Sursa de inspiratie : Wikipedia;
Pietre semipretioase ;
Acvaria
oct. 17, 2010 @ 14:29:35
Fructul de rodie este foarte sanatos si deasemenea foarte bun la gust. Este un fruct binecuvantat de natura.
oct. 17, 2010 @ 17:04:29
DA aveti dreptate :
100 ml de suc de rodie ofera 15-17 % din necesarul de vitamina C pentru un adult.Mai contine potasiu ,vitamina B, dar mai ales este o puternica sursa de antioxidanti.Extractul de rodie este eficient in reducerea factorilor de risc in bolile cardiace,reducerea tensiunii arteriale ,impotriva cancerului de prostata,in osteoartrita, in diabet si in multe altele.
Dece dupa atatea lucruri bune i se spune si ” hrana mortilor”? Pentru ca in Grecia este des folosita la ” kollyva ” , ofranda adusa celor decedati, facuta din grau fiert amestecat cu zahar si ornat cu rodii.
O zi buna